Frågor och Svar om Drönare

Drönar frågor

Jag vill inspektera tak, vad ska jag tänka på?

När du inspekterar tak med drönare är det viktigt att tänka på säkerhets avstånd, personer runt om kring som kan skadas om något skulle hända. 

När det kommer till inspektionen så är det viktigt att drönaren lämpad för uppdraget. Du vill inte flyga för nära så du riskerar din utrustning men inte heller vara för långt bort så det blir svårt att se. Här rekommenderar vi DJI Mavic 2 Enterprise Serien, en liten och smidig maskin som löser dom allra flesta uppdragen. För den lite mer vana piloten har vi även DJI Matrice 200 serien eller DJI Enterprise nya flaggskepp DJI Matrice 300 RTK

Hur högt flyger drönare?

Hur högt en drönare kan flyga beror på dess storlek och räckvidden av radion som används för att kontrollera drönare. Större drönare (som t.ex. DJIs Phantom-modeller) kan ha en kontrollräckvidd upp till 10 km. Man bör heller inte flyga mer än 120 meter upp därför att risken finns att man stör andra luftfarkoster, det blir dessutom lag på en maxhöjd på 120 meter.

Hur fort flyger drönare?

Detta varierar beroende på vad det är för slags drönare. Små hobbydrönare gjorda för att flygas inomhus flyger inte snabbare än vad man kan springa, medans racing drönare ofta kommer upp i 100 km/h eller mer! I förhållande till sin storlek är de flesta drönare ganska snabba dock, de multipla rotorbladen ger en fantastisk acceleration. Maxhastigheten enligt lagen för vanliga drönare under 7kg som används utomhus är max 90km/h.

Vad är drönare?

Med drönare menas en obemannad flygande farkost som styrs med fjärrkontroll (radio-sändare) och/eller flyger av sig själva genom programmerade rutter). Under denna benämning ryms allt från små drönare som får plats i handflatan och är tänkta för flygning inomhus, till större drönare som används för professionellt flygfoto, mätning eller inspektioner, hela vägen till militära drönare som kan ha storlekar som ett flygplan.

För privat/commerciellt bruk brukar drönare delas upp i tre olika kategorier generellt: hobby-drönare, drönare för flygfoto, drönare för inspektioner, drönare för kartering och racing drönare:

 • Hobby-drönare saknar ibland kamera och är mest till för nöjet av att flyga, denna typ passar nybörjare bra. Även dom mindre drönare blir mer och mer avancerade och allt fler får kameror. 
 • Drönare för flygfoto brukar vara större och mer avancerade, ofta med många autonoma funktioner och avancerade lösningar för bild såsom gimbal för kameran. Dessa drönares funktioner är fokuserade på stabilt och professionellt flygfoto och film inspelningar. 
 • Drönare för inspektioner är oftast avancerade drönare som har sensorer så dom inte krockar med hinder. Såna drönare är också ofta utrustade med unika sensorer så som värmekameror, zoom kameror och olika typer av mätare. 
 • Inspektioner för kartering är en mycket smidig lösning till traditionell mätning, det går fort och du minimerar risker för personal. 
 • Racing drönare (FPV racing) är utvecklade för bara en sak: fart! Dessa har också kamera monterad så att föraren kan flyga genom att se vad drönaren ser, så kallat first person view, med skärm eller med FPV-goggles. Det hålls tävlingar runtom världen i FPV racing, både professionellt och på hobbynivå. Med DJI Digital FPV så blir hela upplevelsen helt otrolig. 

DJI M300 RTK

Kan den nedåtriktade gimbalanslutningen ersättas med en dubbel gimbalanslutning?

Ja. För att säkerställa säkerheten rekommenderas att du stänger av DJI M300 RTK och tar bort TB60 Intelligent Flight Batteries innan du byter ut gimbalanslutningen.

Vad är ingreppsskyddet på M300 RTK? Kan jag flyga i regn?

Matrice 300 RTK har en skyddsgrad på IP45. Skyddsgraden är dock inte permanent effektiv och kan minska på grund av slitage. Flyga inte i mer regn än 100mm/24 timmar.

Vilka propellrar levereras med M300 RTK?

M300 RTK levereras som standard med 2110 propellrar. Du kan också använda 2195 propellrarna med lägre ljud och för hög höjd, upp till 7000m.

Hur lång tid tar det att ladda två TB60 intelligenta batterier?

Med 220 V strömförsörjning: Tar det cirka 60 minuter att ladda två intelligenta TB60 batterier; och cirka 30 minuter att ladda dem från 20% till 90%. Med 110V strömförsörjning: Det tar cirka 70 minuter att ladda två intelligenta TB60 batterier och cirka 40 minuter att ladda dem från 20% till 90%.

Hur många batterier kan BS60 batteristationen ladda samtidigt?

Den kan samtidigt lagra åtta TB60 intelligenta batterier och fyra WB37 intelligenta batterier. Det kan ladda två TB60 intelligenta batterier och ett WB37 intelligent batteri samtidigt. Batterier med högsta batterinivåerna laddas först, följt av batterier med lägre nivåer.

Hur underhåller jag det intelligenta batteriet TB60?

1. Innan du använder markerar du två TB60 intelligenta flygbatterier som ett par som alltid laddas / urladdas tillsammans för att säkerställa optimal prestanda. 2. Ladda inte omedelbart efter en flygning. Låt batteriet svalna till rumstemperatur innan det laddas. 3. Den ideala laddningstemperaturen för TB60 Intelligent Flight batteri är 15°C - 40°C; 4. Den ideala lagringstemperaturen för TB60 Intelligent Flight batteri är 22°C - 30°C. Se till att de förvaras i en miljö som är fri från fukt och inte i direkt solljus.  5. Om ett batteri inte kommer att användas i mer än 10 dagar ska du ladda ur det tills batterinivån sjunker till 40% - 65% och förvara det ordentligt. Ladda och ladda sedan ur batteriet var tredje månad för att hålla det friskt.

Kan TB60 intelligent batterier användas i lågtemperaturmiljöer?

Driftstemperaturen för TB60 intelligenta batteriet är -20°C till 50°C. När batteriet används i en låg temperaturmiljö, observera att batteriets livslängd kommer att reduceras. För att optimera prestandan i kyla är det att rekommendera att värma upp batteriet till 15°C före användning. När batterier laddas i en miljö mellan -20°C - 5°C, aktiveras självuppvärmningsfunktionen för att höja batteriets temperatur till över 5 ° C. När batteriet har installerats på drönaren och strömmen är på, om batteriets temperatur är låg, kommer den automatiskt att värma upp själv för att hålla temperaturen på cirka 16°C till 20°C.

Stöder M300 RTK TB50/TB55 intelligenta batterier?

Nej Matrice 300 RTK stödjer inte TB50 eller TB55 batterierna

Kan TB60 intelligent batterier transporteras ombord på ett flygplan?

Kapaciteten på TB60 intelligenta batterierna är 274 Wh och kan inte transporteras ombord på flygplan enligt flygbolagsföreskrifter.

Varför är batteriet varmt under lagring?

När batteriet har lagrats under lång tid, för att säkerställa lagringssäkerhet och för att förlänga batteriets livslängd, börjar batteriet automatiskt självutladdning till cirka 65%. Det är normalt att batteriet känner sig lite varmt under denna process.

Är DJI Smart Controller Enterprise till M300 RTK kompatibla med andra DJI-produkter?

Nej DJI Smart Controller Enterprise till M300 RTK är inte kompatibla med andra DJI-produkter.

Vilken typ av bildutgångsport finns på DJI Smart Controller Enterprise?

På DJI Smart Controller Enterprise finns HDMI ut.

Vilket överföringssystem används i DJI Smart Controller Enterprise?

I DJI Smart Controller Enterprise används OcuSync Enterprise

Vad är skärmstorleken, upplösningen och maximal ljusstyrka på DJI Smart Controller Enterprise?

DJI Smart Controller Enterprise har en inbyggd 5,5-tums skärm på 1920×1080p med hög ljusstyrka med en maximal ljusstyrka på 1000 cd/m².

Stöder DJI Smart Controller Enterprise 4G-donglar?

DJI Smart Controller Enterprise stöder ZTE MF833V 4G dongle.

Stöder DJI Smart Controller Enterprise CrystalSky?

Nej. På grund av den begränsade processorkraften i CrystalSky kan den inte stödja avancerade intelligenta funktionerna i Matrice 300 RTK.

Hur många kameraflöden kan visas samtidigt i Matrice 300 RTK?

Dual Remote Controller Mode: visa upp till 3 live-flöden samtidigt (inklusive FPV-kamera); Enkel fjärrkontrollläge: vy av upp till 2 live-flöden samtidigt (inklusive FPV-kamera).

Kan jag ta foton eller videoklipp med FPV-kameran?

Nej det går inte

Vilka sensorer är kompatibla med M300 RTK?

M300 RTK är kompatibel med DJIs Zenmuse H20-serien, Zenmuse XT S(bara kina), Zenmuse XT2, Zenmuse Z30 och tredjeparts sensorer utvecklade med DJI Payload SDK. Ladda ner den senaste firmware för sensorn och uppdatera firmware innan du använder dem med M300 RTK.

Hur många sensorer kan monteras samtidigt?

M300 RTK kan bära 3 sensorer samtidigt med hjälp av det dubbla gimbalanslutningen och det uppåtgående gimbalanslutningen.

Vilka sensorkonfigurationer stöder M300 RTK?

DJI M300 RTK stöder följande sensorkonfigurationer: Enkel nedåtriktad gimbal: Zenmuse XT2, Zenmuse XT S, Zenmuse Z30, Zenmuse H20, Zenmuse H20T och tredjeparts sensorer utvecklade på PSDK. Dubbla gimbals: Zenmuse XT2 + Zenmuse Z30; Zenmuse XT2 + Zenmuse H20; Zenmuse XT S + Zenmuse Z30; Zenmuse XT S + Zenmuse H20; och en ovanstående gimbal med en tredjeparts sensor utvecklad på PSDK Tre gimbals: en av ovanstående dubbla gimbalkonfigurationer + en tredjeparts nyttolast utvecklad på PSDK Obs: Zenmuse XT2 kan bara monteras på höger nedåt gimbalport (Vänster och höger bestäms utifrån att titta direkt på dronen framifrån). "

Kan jag styra flera sensorer samtidigt?

Du kan styra rörelserna för varje gimbal samtidigt, men du kan inte ta bilder / videor samtidigt.

Kan jag styra FPV-kamerans vinkel genom en fjärrkontroll?

Nej, FPV-kamerans vinkel kan inte ändras.

Stöder M300 RTK Zenmuse XT, Zenmuse X4S, Zenmuse X5S eller Zenmuse X7?

Nej, M300 RTK Stöder inte Zenmuse XT, Zenmuse X4S, Zenmuse X5S eller Zenmuse X7

Stöder M300 RTK PPK-teknik?

Stöd för PPK kommer snart.

Kan M300 RTK leverera data med mätnogrannhet?

När den är utrustad med en tredjeparts sensor som är utformad för att fånga upp data med mätnogrannhet, kan M300 RTK användas för att utföra mätningar. Den specifika datain noggrannheten beror på prestandan och kompatibiliteten hos tredjepartskameror. För mer information, Kontakta oss så kommer vi att kontakta dig så snart som möjligt.

Är M300 RTK kompatibel med D-RTK 2 Mobile Station för M210 RTK V2 eller den för Phantom 4 RTK?

Ja. Se användarmanualen för M300 RTK och uppgradera firmware för D-RTK 2 Mobile Station. Observera att olika lägen måste väljas när du använder mobilstationen med M210 RTK V2, Phantom 4 RTK eller M300 RTK. D-RTK 2 mobilstation stöder bara en av de tre modellerna åt gången. För mer information, se bruksanvisningen.

Hur intar M300 RTK realtidsdifferensdata?

M300 RTK erhåller realtidsdifferensdata på följande två sätt: 1. Genom att ansluta till D-RTK 2 Mobile Station (RTCM3.2) 2. Genom att ansluta fjärrkontrollen till ett NTRIP-nätverks RTK-tjänst via en 4G-dongel eller en WiFi-hotspot (stöder RTCM3.0 / RTCM3.1 / RTCM3.2) "

Kan en D-RTK 2 Mobile Station stödja flera M300 RTK-drönare samtidigt?

Ja, det finns ingen begränsning för antalet drönare som kan användas samtidigt.

Hur uppdaterar jag firmware?

1.Via-dator: använd DJI Assistant 2 For Matrice genom att ansluta till en dator för att uppdatera firmware för DJI M300 RTK, fjärrkontrollen och D-RTK 2 Mobile Station. 2. Via DJI Pilot-app: uppdatera firmware för DJI M300 RTK, fjärrkontrollen och BS60 Intelligent Battery Station. Se användarmanualen för mer information.

Vilka appar och programvara stöds av M300 RTK?

För närvarande stöds endast DJI Pilot App (Android-version). DJI GS Pro stöds inom kort.

Vilka SDK: er finns på M300 RTK?

M300 RTK stöder DJI Onboard SDK, Payload SDK och Mobile SDK. För teknisk support, vänligen kontakta [email protected]

Kan jag använda M300 RTK i olika regioner / länder?

Nej. Innan du köper, bekräfta med din DJI Enterprise-återförsäljare om var dronen kan användas.

DJI Phantom 4 RTK

Hur skiljer sig Phantom 4 RTK från tidigare Phantom Series-produkter?

Medan tidigare Phantom-seriens drönare byggdes kring professionella fotografer och hobbyister, var Phantom 4 RTK designad för industriella användare för kartläggning med hög precision och andra uppgifter för datainsamling. Medan Phantom 4 RTK delar en liknande kamera och formstorlek, lägger den också till en RTK-positioneringsmodul, ett nytt TimeSync-system, en specialbyggd kartapp och mer.

Vilka propeller använder Phantom 4 RTK?

Phantom 4 RTK använder samma 9450s quick release som Phantom 4 Pro.

Kan jag flyga Phantom 4 RTK i andra länder eller regioner?

Nej, Phantom 4 RTK har specifika versioner för olika länder och / eller regioner. Användare kan kontrollera versionskoden på produktförpackningen eller via GS RTK-appen (gå till Aircraft Information -> Firmware).

Vad är skillnaden mellan Phantom 4 RTK: s kamera och kameran på Phantom 4 Advanced / Pro?

Medan Phantom 4 RTK och Phantom 4 Pro / Advanced delar samma 1-tums, 20 megapixel CMOS-sensor, har Phantom 4 RTK förbättrat kamerans funktioner för kartläggning genom en ny inspelningsprocess för linsförvrängning. Varje Phantom 4 RTK-kamera går igenom en kalibreringsprocess som mäter linsens snedvridning och registrerar motsvarande undistortparametrar. Kameran gör det möjligt för användare att mata ut de ursprungliga bilderna utan distorsionskorrigering såväl som att undervridningsparametrarna i XMP-filen för efterbehandling

Kan ND-filtret för Phantom 4 Pro användas på Phantom 4 RTK?

Ja, ND-filter som är gjorda för Phantom 4 Pro kan också användas för Phantom 4 RTK.

Stöder Phantom 4 RTK-kamerans digitala signalprocessor (DSP) distorsionskorrigering?

Nej, du kan aktivera distorsionskorrigering i kameran, men bilderna kommer att vara mindre exakta jämfört med eliminering av distorsion i efterbehandlingsprogramvara.

Hur kalibreras Phantom 4 RTK-kameran?

Varje Phantom 4 RTK-kamera går igenom en kalibreringsprocess som mäter linsens snedvridning och registrerar motsvarande undistortparametrar i XMP DewarpData. När" distortion correction "är avstängd kommer den ursprungliga bilden med distorsion att genereras. När “distortion correction” är påslagen är parametrarna som används för att eliminera distorsion inte de parametrar som kalibreras utan kamerans designparametrar. När man eliminerar distorsionerna görs det inte pixel för pixel.

Vilka är höjdpunkterna för standardfjärrkontrollen för Phantom 4 RTK?

1.Inbyggd 5,5-tums skärm, 1080P, upp till 1000 nits ljusstyrka. Du kan se skärmen i starkt solljus. Styrenheten kan arbeta vid låga temperaturer. 2. Stöder utbytbara batterier. 3.Pre-installerad GS RTK-app kan köra Photogrammetry, Waypoint och andra uppdragstyper.
4.OcuSync videoöverföring.

Hur kan jag växla mellan FCC- och CE-lägen?

Nej, det går inte byta mellan dom olika lägena

Kan jag ansluta Phantom 4 RTK till andra Phantom-seriekontroller?

Nej det går inte

Vad är videoöverföringsavståndet på Phantom 4 RTK?

Det effektiva videoöverföringsavståndet beror på din arbetsmetod (som antennpositionen) och den faktiska flygmiljön. I en öppen och fri miljö är det maximala avståndet 7 km med FCC-kompatibelt och 5 km med CE-kompatibelt. (2.4 GHz).

Vad ska jag göra om appen skickar mig följande meddelande: "the remote controller signal is weak, please adjust the antenna"?

Detta innebär att felaktig antennpositionering sannolikt påverkar videosändningssignalen och därför kvaliteten på realtidsvyn. Du kan försöka justera antennerna så att de platta sidorna på antennen pekar mot Phantom 4 RTK.

Kan jag fortsätta mitt automatiserade kartläggningsuppdrag om Phantom 4 RTK förlorar videosändningssignalen under uppdraget?

Ja, om videosändningssignalen går förlorad kan du ansluta igen och fortsätta kartläggningen.

Kan jag använda mina Phantom 4 Pro-batterier med Phantom 4 RTK och vice versa?

Ja, Phantom 4 RTK- och Pro-batterierna är kompatibla och har samma kapacitet, vilket innebär att flygtiden inte förändras.

Hur lång tid tar det att ladda ett Phantom 4 RTK-batteri?

Det tar ungefär 60 minuter att ladda ett Phantom 4 RTK-batteri

Hur ska jag ta hand om och lagra mina batterier?

Batterier ska förvaras i en torr, ventilerad, sval miljö, borta från eld, hög temperatur och brandfarliga material. Lägg inte batteriet i en miljö som kan orsaka att batteritemperaturen stiger, till exempel i solen eller under solen direkt solljus i din bil. Långvarig lagring bör se till att mängden el är mer än 50% men inte helt laddad. Batteriet ska laddas och urladdas för att upprätthålla batteriaktiviteten var tredje månad för långvarig lagring.

Vad betyder det när batteriikonen blir gul i appen?

Detta betyder att battericellens spänning är låg och bör laddas snart. Var försiktig när du flyger under denna situation.

Kan jag använda Phantom 4 RTK-batterier vid låga temperaturer?

Batterikapaciteten (och därmed flygtiden) kommer att minska kraftigt vid låga temperaturer (<-10 ℃ / 14 ℉). Det rekommenderas att värma batterierna till 20 ℃ / 68 ℉ innan du flyger för att begränsa denna effekt. För flygsäkerhet, batteriet kan inte laddas när temperaturen är under 5 41/41 ℉ eller över 40 ℃ / 104 ℉.

Varför börjar batterierna värmas upp efter långvarig lagring?

Detta är ett normalt fenomen. När batterier har lagrats länge med över 65% av laddningen kvar, aktiveras en automatisk urladdningsprocedur för att sänka batterinivån till 65%, under vilken batterierna kommer att värmas upp.

Vilka alternativ har jag för att hänvisa till positionsdata från Phantom 4 RTK?

1. Anslut lokalt via OcuSync till din D-RTK 2 mobilstation. (RTCM3.2) 2. Anslut på distans via en 4G Dongle till ett anpassat RTK-nätverk med ett NTRIP-konto. (RTCM3.2) 3. Anslut på distans via en WiFi-hotspot till ett anpassat RTK-nätverk med ett NTRIP-konto. Ej tillgängligt i Europa. (RTCM3.0 / RTCM3.1 / RTCM3.2)

Vilken positioneringsnoggrannhet kan Phantom 4 RTK uppnå?

Phantom 4 RTK kan uppnå 1 cm + 1 ppm (horisontellt), 1,5 cm + 1 ppm (vertikal) noggranna data.

Vad är TimeSync och hur säkerställer det placeringsnoggrannheten för varje bild som tas på Phantom 4 RTK?

TimeSync justerar kontinuerligt flygkontrollen, kameran och RTK-modulen, justerar sedan positionsdata till centrum av CMOS och registrerar data i EXIF- och XMP-format.

Vilka är skillnaderna mellan PPK och RTK-läge? Hur använder man dem?

RTK och PPK är två olika kinematiktekniker som refererar till data på olika sätt. Även om PPK generellt sett har något högre positioneringsnoggrannhet än RTK, uppnår båda precision på centimeter. RTK rekommenderas för användare som flyger i miljöer som möjliggör realtidsanslutning via OcuSync eller 4G och föredrar bekvämlighet och effektivitet. För användare som inte har någon efterfrågan på aktualitet och / eller behöver arbeta under förhållanden utan anslutning är PPK ett bättre alternativ.

Vilka PPK-filtyper stöder Phantom 4 RTK? Vad är de här filerna för och hur använder jag dem?

EVENTLOG.bin är ett binärt format som lagrar exponering, tidsstämpel och loggfil.


PPKRAW.bin är ett RTCM3.2 MSM5-format som lagrar satellitobservationsdata och ephemeris-data.


Rinex.obs är ett Rinex-filformat som skapas efter kodning.


Timestamps.MRK är ett ASCII-format som lagrar exponering och tidsstämpel.


Dessa kan användas tillsammans med DJI Cloud PPK Mjukvara

Hur hittar jag XMP-informationen för mina Phantom 4 RTK-bilder?

Öppna fotot i textformat och sök" "XMP" "för att hitta denna information på varje foto.

När jag tar ett foto med Phantom 4 RTK, vart loggas platsens metadata?

På grund av det nya TimeSync-systemet lagrar varje foto positionen för CMOS-centret i sina metadata.

Hur kan jag få kompensationsvärdet mellan antennfascentret och CMOS-centret?

För varje foto registreras kompensationsvärdet mellan RTK-modulens antennfascenter och CMOS-centret i NED-koordinatsystemet i tidsstämpeln. MRK-fil under en mapp som heter "Survey"

Hur uppdaterar jag Phantom 4 RTK-firmware?

Uppgraderingsprocessen för Phantom 4 RTK-firmware liknar processen för Phantom 4 Pro. Med programvaran DJI Assistant 2 kan du uppdatera fjärrkontrollen och flygplanets firmware separat.
Du kan också uppdatera drone och fjärrkontrollen samtidigt genom GS RTK-appen. Först ansluter du fjärrkontrollen till flygplanet med OTG- och USB-kablar, följ sedan procedurerna som förklaras i fjärrkontrollens GS RTK-app.

I vilka situationer är vänster / höger TOF och infraröda sensorer aktiva?

För närvarande är vänster / höger TOF och infraröda sensorer inte aktiva, så vänligen flyga med försiktighet.

Vilka appar har kartläggnings- eller inspektionsfunktion?

Användare kan använda den förinstallerade GS RTK-appen för kartläggning eller inspektionsuppdrag. Dessutom kan användare installera appar som är byggda på DJI: s Mobile SDK.

Avviker Phantom 4 RTK: s återkomst till hemlogiken från den för Phantom 4 Pro?

Nej. RTH-logiken i båda drönarna är nästan densamma.

Vilken kartläggningsplattform används för att tillhandahålla kartdata till Phantom 4 RTK-appen?

Mapbox används för att tillhandahålla kartdata till GS RTK-appen.

Finns det några begränsningar för Phantom 4 RTKs waypoints?

Det finns ingen begränsning när du använder GS RTK-appen.

Kan jag ställa in waypoints genom att ange längd- och latitudvärden när jag använder Waypoint-läge?

Nej det går inte

Har GS RTK-appen 3D-flygplaneringsfunktioner?

Nej det har den inte

När jag importerar KML-områdefiler med GS RTK-appen, vad är det maximala antalet gränspunkter som jag kan ställa in?

För närvarande stöder GS RTK-appen upp till 99 gränspunkter genom KML-filer.

Vilka format av differentierade data stöder Phantom 4 RTK?

För närvarande stödjer Phantom 4 RTK RTCM 3.0-data, RTCM 3.1-data, MSM3, MSM4, MSM5, MSM6 och MSM7-data under RTCM3.2.

Är koordinaterna mätta med Phantom 4 RTK relativa koordinater eller absoluta koordinater?

Koordinaterna uppmätta med Phantom 4 RTK är absoluta koordinater under WGS84.

Hur beräknar jag en lämplig flyghöjd baserat på ett GSD-värde?

Du kan hänvisa till ekvationen H = 36 * GSD för att uppskatta en lämplig flyghöjd. Observera att GSD-markprövningsavståndet i denna ekvation mäts med centimeter, medan H (Höjd eller flyghöjd) mäts med meter. GSD = 2,74 cm, när höjd = 100 m.

Har bilder som tagits av Phantom 4 RTK lagrad höjddata? I så fall, hur lagras dessa data?

Höjd och relativ höjd (relativt din startpunkt) lagras på bilder som tagits av Phantom 4 RTK. Absolut höjd kan användas för kartläggning och relativ höjd kan hittas i XMP-filen.

Hur kan jag fånga sned bilder när jag använder Phantom 4 RTK?

Sned bilder kan fångas medan du flyger i Photogrammetry-läget i GS RTK-appen. I Photogrammetry-läget kan du justera gimbalvinkeln från -90 ° till -45 ° under kamerainställningarna för din flygplan. Du kan bara ställa in en gimbalvinkel i taget, så för platser där du vill fånga flera vinklar kan du planera samma uppdrag och bara justera kameravinkeln.

Kan jag skapa en 3D-modell eller punktmoln med programvara från tredje part med bilder som tagits av Phantom 4 RTK? Om ja, vad är exaktheten för den skapade modellen?

Ja, du kan använda programvara från tredje part för att bearbeta Phantom 4 RTK-bilddata och skapa modeller, men noggrannheten kommer att variera beroende på den fotogrammetriska algoritmen som används. Se tredjepartsleverantören för mer information om förväntad noggrannhet.

Programm för det finner du under mjukvaror som tex Agisoft Metashape, Pix4D eller DJI Terra.

När det inte finns några markkontrollpunkter (GCP), vad är noggrannheten för modellen som Phantom 4 RTK-data kan göra? Kan noggrannheten uppfylla kraven i 1: 500 skala triangulering?

Ortobilderna som skapats med bilderna tagna av Phanton 4 RTK och välj rekonstruktionsprogramvara har visat en absolut noggrannhet på ungefär 5 cm, medan den noggrannhet som krävs i 1: 500 skala triangulering är mindre än 30 cm. Detta betyder Phantom 4 RTK: er noggrannhet uppfyller kraven på 1: 500-antennkartor.

Är Phantom 4 RTK kompatibel med tredjepartsbasstationer?

Nej, du kan inte ansluta tredjepartsbasstationer till Phantom 4 RTK eller fjärrkontrollen via en radiostation. Men du kan hämta data från en nätverk RTK-server via Ntrip-protokoll i 4G / Wi-Fi-nätverksmiljö. data kan också sparas i flygplanet för att användare ska kunna utföra postbearbetad kinematik (PPK) för att slutföra sina uppgifter.

Lagar och Regler

Hur får jag flyga?

Flygningar ska ske så att det obemannade luftfartyget är väl inom synhåll för piloten (utan hjälp av visuella hjälpmedel såsom kikare) och inom luftfartygets operativa räckvidd. Hänsyn ska tas till annan pågående aktivitet, topografi och eventuella hinder, atmosfärisk påverkan på radioförbindelse, störning på använd frekvens, väderpåverkan etc.

En flygning i okontrollerat luftrum ska ske på en höjd som är lägre än 120 m (400 ft) över marken eller vattnet.

Viktigt att tänka på:

 • Väder
 • Finns det något som kan störa drönaren? Tex master
 • Luftrummet
 • Kommer det finnas mycket människor?
 • Kommer jag kunna utföra min flygning på ett säkert sätt?

Märk Drönare

Drönare inom kategori 1 (under 7 kg) ska märktas med operatörens namn och telefonnummer. Detta gäller även privatpersoner.

Drönare inom katerogri 2 och 3 ska märkas med operatörens namn, telefonnummer och tillståndsnummer.

Håll avstånd till människor och djur

Innan en flygning genomförs ska piloten upprätta ett flyg- och säkerhetsområde, vars utbredning ryms inom avsedd terräng och omgivning, med avseende på avstånd till människor, djur och egendom. Under hela flygningen ska det finnas ett horisontellt säkerhetsavstånd mellan det obemannade luftfartyget och människor, djur och egendom som inte hör till flygningen, så att ingen eller inget kan komma till skada.

Hur får jag dela/sprida mina bilder?

Läs mer om spridning och hur man skickar in flygfoton för godkännande av spridning här.

Se till att din drönare är i gott skick och har belysning om du flyger i mörker

Operatören ska säkerställa att systemet underhålls enligt tillverkarens anvisningar samt att systemets status ses över innan en flygning genomförs. Piloten ska förvissa sig om att systemet fungerar under hela flygningen. Vid flygning i mörker ska det obemannade luftfartyget vara utrustat med belysning på ett sådant sätt att det obemannade luftfartygets position och färdriktning tydligt kan uppfattas.

Utse alltid en pilot till befälhavare för varje flygning och förbered flygningen

Utse alltid en pilot till befälhavare för varje flygning. Det innebär att den personen är ansvarig för det obemannade luftfartygets framförande och säkerhet under flygningen.

Innan flygning ska piloten ta del av uppdaterad information om eventuella restriktioner eller särskilda villkor från AIP, AIP Supplement, NOTAM, länsstyrelsen, Polismyndigheten och kommunen.

Piloten ska vara väl förtrogen med det obemannade luftfartygets funktion och styrning, samt ha förvissat sig om att flygningen kan utföras på ett säkert sätt.

Flyg inte över kärnkraftverk, fängelser, naturområden och militära områden

Flygning får inte ske på sådant avstånd eller på sådant sätt att det kan störa en pågående räddningsinsats.

Det finns restriktionsområden i Sverige över till exempel fängelser, kärnkraftverk, naturområden och militära områden. För att flyga inom dessa områden gäller särskilda villkor och ofta kan ett särskilt tillstånd krävas. På LFV:s drönarkarta går det att se var restriktionsområdena finns och på naturvårdsverket hittar du vilka naturområden där i vissa fall du behöver söka ett tillstånd för att flyga eller landa med drönare.

Var beredd att väja för all annan luftfart

Piloten ska övervaka det omgivande luftrummet för att kunna väja för all annan luftfart.

Om det obemannade luftfartyget är utrustat för automatisk flygning, ska det alltid finnas en möjlighet att kunna ta över styrningen för att säkerställa att undanmanöver kan utföras.

Flyg minst 1 km från helikopterflygplats

Flygning närmare än 1 kilometer från de helikopterflygplatser som anges i AIP AD1.1 mom 11 får endast ske i samråd med berörd helikopterflygplats.
Se LFV:s drönarkarta.

Flyg lägre än 50/10 meter och minst 5 km från landningsbanan inom flygplatsens kontrollzon eller trafikinformationszon

Om det obemannade luftfartygets hastighet inte överstiger 25 meter/sekund (50 knop eller 90 kilometer/timme) och inte flygs närmare än 5 km från någon del av flygplatsens start- och landningsbana/or får flygningar genomföras utan klarering: på lägre höjd än 10 meter över marken inom kontrollzon på de militära flygplatserna Karlsborg, Linköping/Malmen, Linköping/SAAB, Luleå/Kallax, Ronneby, Såtenäs, Uppsala, Vidsel, Visby, Hagshult och Jokkmokk. på lägre höjd än 50 meter över marken inom övriga kontrollzoner. Inom trafikinformationszon (TIZ) krävs inte dubbelriktad radioförbindelse för flygningar med ett obemannat luftfartyg på lägre höjd än 50 meter över marken om farkosten flygs i max 90 km/h och minst 5 km från landningsbana. Se LFV:s drönarkarta för info om flygplatsers kontrollzon och trafikinformationszon

Ta kontakt med flygplatsen för all annan flygning inom dess olika zoner

Se LFV:s drönarkarta för information om var de olika zonerna och områdena finns:

 • Kontrollzon förkortas CTR
 • Trafikzon förkortas ATZ
 • Trafikinformationszon förkortas TIZ

Flygning i kontrollerat luftrum får bara ske efter särskilt tillstånd av och på de villkor som lämnas från berörd flygkontrollenhet för det aktuella luftrummet (klarering).

För flygning i trafikinformationszon (TIZ) samt trafikinformationsområde (TIA) ska piloten upprätthålla dubbelriktad radioförbindelse, eller motsvarande, efter överenskommelse med flygtrafikledningen.

Flygning i trafikzon (ATZ) får ske endast efter samråd med berörd flygplats.

Se till att radioutrustningen är CE-märkt och att tillåtna frekvenser används

För att använda radiosändare krävs tillstånd från Post- och telestyrelsen (PTS). Drönare använder radiosändare för att styra drönaren från marken och i vissa fall för att överföra bild och film. Vissa frekvenser är tillåtna att använda utan tillstånd från PTS. Bland annat 2,4 och 5,8 GHz-banden, men då med en begränsad utsänd effekt.

Ska du använda andra frekvenser eller högre uteffekter krävs enligt lagen om elektronisk kommunikation ett tillstånd från PTS. På Post- och telestyrelsens webbsida för drönare hittar du mer information och ansökningsblankett. 

Radioutrustningen i drönaren ska även vara CE-märkt. En CE-märkning anger att utrustningen uppfyller EU-direktiv för produkten, i detta fall för radioutrustningen. Besök Post- och telestyrelsens webbsida för radioutrustning för mer information.

Hur styr man drönare?

Drönare styrs med hjälp av en radiosändare, precis andra radiostyrda fordon. I kombination med detta har drönare ofta kamera, och då kan man med skärm eller med FPV-goggles också se vad drönaren ser.

Får man filma med drönare? Vad säger lagen?

Från och med 1a augusti 2017 är det lagligt att flyga med kameradrönare och filma med drönare i Sverige utan krav på särskilt tillstånd. Det är alltså så att man efter detta datum inte längre är tvungen att begära tillstånd för att flyga drönare med kamera och filma. Däremot är det viktigt och man skall ta hänsyn till att inte kränka människors integritet när man är ute och flyger med drönare och kamera. Du får t.ex. inte filma någon utan att de har rimlig möjlighet att upptäcka det. Tänk även på att drönare låter en del så flyg inte så du stör någon. 

Teckna Försäkring

Det krävs ingen ansvarsförsäkring för drönare som väger mindre än 20 kg och som endast används för uppvisnings- och rekreationsverksamhet. Även om ansvarsförsäkring inte krävs är rekommendationen ändå att alltid ha det, eftersom en vanlig hemförsäkring oftast inte täcker skador som orsakas av drönare.

Försäkringen ska vara en form av ansvarsförsäkring för skada mot tredje man och annan egendom och uppgå till 750 000 SDR. SDR är en slags kurs och en 1 SDR motsvarar cirka 12 kr, så 750 000 SDR motsvarar alltså cirka 9 miljoner SEK. Om det i försäkringsbrevet inte finns någon referens till EG-förordning 785/2004, ska det istället framgå att försäkringen gäller för flygning med obemannade luftfartyg och att ansvarsdelen i försäkringen uppgår till minst 9 miljoner kr.

Läs mer om försäkring här

DJI Zenmuse L1 Lidar

Vilken drönare är DJI Zenmuse L1 Lidar kompatibel med?

L1 är kompatibel med M300 RTK. Uppgradera drönare och fjärrkontrollens firmware till den senaste versionen innan du använder den.

Vilken app stöder DJI Zenmuse L1 Lidar?

L1 stöder för närvarande bara Android-versionen av DJI Pilot appen.

Vad har DJI L1 Lidar för noggrannhet?

Vid en flyghöjd på 50m uppger DJI L1s vertikala noggrannhet är 5 cm och den horisontella noggrannheten kan nå 10 cm.

Vad är IMU noggrannheten på DJI Zenmuse L1 Lidar?

I typiska driftsscenarier är IMU-noggrannheten för DJI L1 0,025 ° (roll / pitch) och 0,08 ° (yaw).

Vilket skanningsläge använder DJI L1 Lidar?

Lidar-modulen på L1 antar ett avancerat ramskanningsläge. Detta säkerställer att alla insamlade punktmoln är giltig och riktigt punktmolndata.

Vilka är användningsområdena på DJI Zenmuse L1 Lidar?

DJI L1 Lidar kan användas i stor utsträckning till flera olika branscher inklusive: Topografisk kartering Korridorskanning av kraftledningar Kartläggning vid nödsituationer Detaljplanering Jord- och skogsbruksundersökning

Hur effektiv är DJI Zenmuse L1 Lidar?

Vid en flyghöjd på 100 m och en hastighet av 10 m / s kan en enstaka flygning med M300 RTK och L1 samla in data som täcker ett område på 2 kvadratkilometer.

Vart ska DJI L1 Lidar monteras?

DJI L1 kan monteras på höger nedåtriktad gimbalport (när du tittar på drönaren framifrån) eller den uppåtriktade gimbalporten ovanpå M300 RTK (tillbehör).

Vad används L1s RGB kamera till för?

RGB-kameran på L1 tillhandahåller grundläggande funktioner för att ta foton och spela in videor och ger färginformation i realtid för punktmolndata under skanningsprocessen. Detta gör att L1 kan mata ut riktiga färgpunktsmoln och verklighetsmodeller. Observera att Lidar-skanning och videoinspelning inte kan fungera samtidigt.

Vilka funktioner kan man använder under real time pointcloud view?

Under punktmolnsskanning i realtid i DJI Pilot app kan mätningar av punkter, linjer och planytor utföras.

Vilka modell format stöder DJI L1 Lidar?

L1 stöder följande modellrekonstruktionsformat: Punktmolnformat: PNTS, LAS, PLY, PCD och S3MB Modellformat: B3DM, OSGB, PLY, OBJ och S3MB.

Hur utför L1 efterbehandlade modeller med hög noggrannhet?

För hög precision och efterbehandlad modellering kan du importera data från SD-kortet till DJI Terra med ett klick. Detta genererar en färgad punktmolnmodell med PPK-IMU-position och orienteringsberäkning med stöd för hög noggrannhet.

Hur funkar DJI L1 Lidars real time point cloud viewer?

L1 samlar in punktmoln baserat på RTK och visar de insamlade punkterna i DJI Pilot appen i realtid. Följande funktioner stöds: Rotera, dra, zooma, snabbt byta perspektiv och centrera Flera färglägen inklusive RGB, reflektionsförmåga och höjd Grundläggande mätfunktioner inklusive avstånd, vinkel och plan yta Importera data till DJI Terra för att visas direkt.

Vilken Ip klassning har L1 Lidar?

L1 har en IP44-klassning enligt IEC60529-standarden. Detta innebär att den är skyddad mot fasta föremål över 1 mm i storlek och mot vatten som stänker från alla håll. Skyddsnivån är dock inte permanent och skyddet kommer att minska med tiden på grund av enhetens slitage. För att säkerställa de högsta skyddsnivåerna: Innan du monterar enheten se till att anslutningen och ytan på gimbalen är torra. Se till att gimbalen är ordentligt installerad på drönaren och att SD-kortets skyddskåpa är ren, fri från främmande föremål och stängd före användning. Torka av drönarens yta innan du öppnar skyddskåpan på SD-kortet.

Var sparas all data I DJI L1 Lidar?

Kameran kräver ett MicroSD-kort med klass 10 eller högre överföringshastighet eller klassad UHS-1, med upp till 256 GB stöd.

Vilken FOV har DJI L1 Lidar?

I icke-repetitivt skanningsläge är FOV 70,4 ° x 77,2 °. I repetitivt skanningsläge är FOV 70,4 ° x4,5 °.

Vad är det maximala mätområdet på DJI L1 Lidar?

Det maximala mätområdet för L1 är 190m @ 10%, 100klx; 450m @ 80%, 0klx. Den rekommenderade typiska arbetshöjden är 50m-150m.

Vad har DJI L1 Lidar för skanningfreqvens?

L1 ger tre skanningsfrekvenser: en / två returer: 80K / s, 160K / s och 240K / s; tre returer: 80K / s, 240K / s.

Hur många skanningslägen har Dji L1 Lidar?

L1 har två skanningslägen: Icke-repetitivt skanningsläge och repetitivt skanningsläge.

Hur många returer stöder DJI L1 Lidar?

L1 stöder fyra typer av returer: En retur - högsta intensitet En retur - första retur Två returer Tre returer (TR2)

Vilka typ av uppdrag stöder DJI L1 Lidar?

L1 stöder för närvarande mapping och korridormappning.

Vad används L1s hjälpsensor till?

Visionssensorn tillhandahåller höjddata. Detta innebär att om GNSS-signalen tillfälligt misslyckas kommer drönarens noggrannhet inte att påverkas i upp till 60 sekunder.

Funkar Lidar när det är mörkt ute?

Lidarmodulen på L1 har aktiv detekteringsförmåga som kan skanna terräng för att samla punktmoln under natten eller andra svaga ljusförhållanden.

Stöder DJI L1 Lidar markbaserad skanning? (Terrestrial Skanning)

DJI L1 stöder 360 ° Terrestrial Skanning (kommande funktion).

Beställning

Hur lång leveranstid är det på min beställning

Produkter vi har i lager skickas ut dagligen från vårt lager i Danmark/Uppsala. Leveranstiden är normalt 2-4 vardagar inom Sverige. För beställningar där produkter är slut, kommer de produkter som finns tillgängliga i din order kommer att skickas ut. Resterande produkter skickas ut i efterhand när dom är tillbaka i lager utan extra kostnad. Leveranstiden kan variera mellan några dagar upp till veckor beroende på produkt, tex vid förbokning av nya produkter. Du kan hålla koll på preliminära inleverans datum genom att besöka produktens sida för mer information.

Hur lång garanti har ni?

Normalt har du 1 års garanti på våra produkter. Det finns dock undantag, som digitala produkter och vissa väskor till drönare som räknas som leveransförpackning och inte som en produkt. För att garantin skall gälla förutsätter det att produkten använts på ett sätt som kan anses som normalt, och som står i instruktionsboken. För att få veta mer om garantier vänligen läs igenom våra Försäljningsvillkor.

Återköp och ångerrätt

Du har som privatperson enligt konsumentköplag 14 dagars ångerrätt på beställningar via internet. Detta gäller från den dagen du mottagit din beställning. Du får syna din produkt, men inte använda den om du vill att ångerrätten skall gälla.

För företagskunder gäller ingen generell ångerrätt om det inte avtalats innan du ingått köpet.

Betalning

Vilka betalsätt har ni?

Vi erbjuder följande betalsätt:

FÖRETAG

 • Klarna Faktura 20 dagar efter godkänd kreditprövning
 • Faktura efter godkänd kreditprövning
 • Direktbetalning bank (SEB/Swedbank/Nordea/Handelsbanken)
 • Leasing via Wasa Kredit

PRIVATPERSON

 • Kortbetalning (VISA/Mastercard)
 • Klarna Faktura 14 dagar 
 • Klarna Delbetalning 
 • Direktbetalning bank (SEB/Swedbank/Nordea/Handelsbanken)